Sayfalar

Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı’na

Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı’na,
Kadına karşı şiddet konulu yasa tasarısının yorucu ve yıpratıcı hazırlık sürecine rağmen tasarıda kadın erkek eşitliği gibi Türkiye açısından kritik öneme sahip bir kavramın kabul edilmesini önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Ancak toplumsal cinsiyet eşitliği gibi hükümetin tüm icraatlarında kullandığı, taraf olduğu uluslararası sözleşmeler yoluyla iç hukuka dâhil ettiği bir kavramın tasarıya yansıtılmaması konusundaki direnci anlamamız mümkün değildir.
TBMM’ye sevk edilen ve 8 Mart günü hızla yasalaştırılması beklenen şiddet ile ilgili tasarının adına son anda eklenen “ailenin korunması” ifadesi kabul edilemez. Ayrıca tasarıda kadın örgütlerine söz verildiği halde sığınaklara ilişkin düzenlemelere yer verilmemesi, kadın cinayetleri ve cinsel şiddet ile ilgili merkezlerin kurulmasının yasa kapsamına alınmaması, kadın örgütlerinin kadınlara yönelik şiddet davalarında müdahilliğinin kabul edilmemesi, savcılık ve kollukta şiddet ile ilgili birimlerin oluşturulmasına yer verilmemesi gibi çok önemli eksiklikler bulunmaktadır.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve Adalet Komisyonu’ndan rüzgâr hızıyla geçirilen tasarı ile ilgili çalışmalar sırasında gördük ki meclisteki tüm partiler Türkiye kadın hareketinin ve kamuoyunun içine sinecek bir yasa çıkartılması için samimi bir çaba içindedir. Dolayısıyla yukarıda saydığımız eksikliklerin giderilmesi gerekli ve zorunludur ve bunun için yeterli zaman vardır. Bu konuda Başbakanlığınızın ve Meclis Başkanlığı’nın TBMM’de gerekli iradeyi göstermesini tüm kadınlar adına beklediğimizi bir kez daha ifade ederiz.

237 kadın örgütünü temsilen
Şiddete Son Platformu

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder